Tuesday, April 15, 2014

KEJAP ADA KEJAP XDE

Memang keinginan untuk menulis ni sekejap datang dan sekejap pergi. Tulis je apa saja. =) dulu memang aku suka menulis diari, tapi bila diariku dibaca org, dan bila aku menangis setiap kali aku baca semula diari aku, aku stop menulis diari. bila meningkat dewasa ni, harap2 ape yg kita tulis tu biar la bermanfaat kepada pembacanya. tapi tak jugak dapat mengelak sepenuhnya dari mengarut, sbb aku bukanla penulis professional yang boleh fokus kepada satu topik sepanjang penulisannya. selalunya mood utk menulis ni datang apabila jiwa kacau, atau bile seronok baca blog orang. =) tp mood kali ni dtg sebab bercampur2. jiwa kacau kah aku hari ini? aku.... demikian la draft utk entri lepas yang aku pon da lupe bile aku draft. heheheee... betul la tu. orang lain update blog paling2 pon sebulan sekali, seminggu sekali. aku pulak setahun sekali. hahhaha ko ado?? 2nd baby coming soon. kali ni aku preggy 2nd baby. ni masih pd 1st trimester. amat berharap agar 1st trimester ini cepat berlalu. sbb sickness kali ini amatla sesuka hati datang dan pergi. memang begitu kontra sekali dgn sickness bb pertama dulu. dulu sickness amat teratur iaitu dtg di waktu pagi sahaja. kali ni dia bule dtg pagi, petang atau malam. maka aku teramat berterima kasih pd mr husband. dia mmg byk membantu. semua dia buat, mmg kdg2 mengeluh jugak, tp dia tetap buat. selalu betul bila nk makan dia hulur pinggan kat aku, bila nk minum hulur cawan. aku cuma duduk dan order sahaja dr depan tv. abes nk buat acaner, aku mmg xlarat. bukan ape, bila aku bergerak je, terasa angin cepat2 masuk dlm perut. tu yg xtahn. makanya aku kna duk diam2... huhuhuuu... xpela dulu masa baby 1st, mr husband jauh utk emlayan karenah aku, ujung mggu je dia layan. skrg ni terpaksa mengadap la. hehheheee... harap2 2nd trimester nnt lebih sihat. aku pon xlalu lama-lama macam ni. n mr husband juga telah menjadi tukang urutku yg tidak bertauliah. kdg2 rase nk pengsan bila suh dia urut, tp xde pilihan. bdn betul2 sakit, cuma dia yg blh aku harap. tp dia mmg xpandai urut... huarrrggghhhh!!! sickness owh sickness masalah kehamilan masa 1st baby berterusan kpd anak kedua ni. ya, aku kurg selera makan. mmg susah nk pk makanan ape yg bule aku makan. makanan ape yg bule aku makan sampai abes, itu sebenarnya. =) setiap ari jenuh memikir. lg pula mengandung anak kedua ni aku agak kerap muntah. rasa nk muntah tu boleh dtg bila-bila masa. dulu masa yg pertama tak mcm ni. bule dikatakan sekali dua je aku muntah. yg ni byk kali juga dlm seminggu. tp tak sampai tahap kawan2 yang mmg kna standby plastik kemana-mana.... huhuhuuu... n kali ni aku teringin nk makan asam2. myb sbb rasa loya tu ade kot. ijazah sarjana muda la sangat alkisah klu diingat2 pd entri lepas (aku mane ingt, kna baca balik ape yg aku tulis, mane nk ingt klu entri setahun sekali) aku ade tulis ttg pengajian ku di uitm yg masih lg tidak berkesudahan, dlm entri tu konon2 aku begitu berazam utk menggenggam segulung ijazah, namun apakan daya sehingga kini xde ape yg kugenggam. uhukhukhukkkk..... tolong jgn ikot perangai ini ye. bukan sahaja masih belum dpt menggenggam ijazah, bahkan juga aku telah diberhentikan dengan status d7 iaitu tidak hadir peperiksaan tanpa izin. haaaaa tak bulat mata ko bile dpt status mcm ni??? mmmmm 4 subjek je lg...... makanya aku telefon pihak pentadbiran, nk buat rayuan pon da lepas da, en pentadbiran tu ckp xpela puan cuba buat rayuan utk semester depan iaitu pd september 2014...... owhhhh begitu panjang agenda meneruskn pengajianku ini...... huhuhuuu... tahun 2008 aku tukar status full time kpd part time, masa tu adik aku sambung belajar diploma, skrg adik2 aku da final sem degree, tp aku still tak grad. fuhhh... aritu mase amek BB1M, en kaunter tu bukan main seronok gelakkn no matrik aku. 2006XXXXXX... skrg 2014. da 8tahun tak grad2 katanya... kita berbangga ada student mcm awak. ni betul2 uitm dihatiku. aku gelak sahaja.... hahhahaaa... jalan kaki menuju ke parking aku nyanyi lagu uitm dihatiku. hikhikhikkkk.... mmg liat nk bg settle itu 4 subjek. bkn sbb subjek susah ke ape ke. sbb aku xde motivasi utk g kelas. ye masalhnya ialah aku. g kelas xde sape yg aku kenal. sume da ade kawan2, aku senyum simpul sorg2. diorg pandang aku pon pelik sbb tak pernah nmpk..... pastu da lupe sebelum ni belajar ape ntah.... hahahhaaaa.... klu ade kawan seronok gak nk g kelas. ade gak yg tggu aku kat kelas. huhuhuuuu.... bile cerita isu ni kat mr husband, senang je jawapan dia, berenti je la da xpyh study lg da. mmmmmm klu lg 40 subjek mmg aku berenti, lupekn je ijazah muda tu, tp 4 subjek shj. 4..... 4 yg liat. pakcik di MPH kisah kat mph selepas aku terima BB1M. excited lepas amek voucher buku terus g MPH. hari jumaat time rehat panjng, so sggh la. pusing2 dlm MPH konon cari buku rich dad poor dad. tp tak ketemu. aku tak ingt bpe kali aku tawaf MPH tu tp siyes xde yg menarik. aku amek novel tulisan ramlee awang murshid; sunan keris sang nangroe, amek buku yg da lame aku nk beli; mudahnye menjemput rezeki, pastu pusing2 lg... g kat self help. makanya terjumpa la ini pakcik... memula dia tegur aku dia suggest utk baca buku ini dan itu... panjang pulak citernye... dr keje lama skrg berniaga ishhhh mcm2 la. yg aku ni pulak bule layan cerita dia tu. ujung2 skali dia ckp pasal brg yg dia buat sndr, sabun muka n rempah. siap nk bg tester. aku no problem je. then aku bg name card n perbulan panjang itu berakhir disitu. abes borak panjang tu aku tgk keliling da lengang, mane staff2 lelaki yg td bersepah2 ni sbb ade bnda yg aku nk tanye. disebabkn staff2 tu da tak kelihatan aku terus bayar je la. konon nk beli buku yg pakcik td suggest, tp terbayang pulak big bad wolf, mesti lg murah, jimat sikit BB1M aku. hikhikhikkk... bila balik umah, mlm tu aku citer la kisah pnjang tu kat mr husband. dia bule ejek aku konon terpengaruh dgn ckp2 pakcik tu. hampa aku. pastu laki aku bule ckp pakcik tu semayang jumaat pon tak, bule plak nk citer panjang... makanya aku baru terpk, betul jgk tu. sbb perbualan tu berakhir kira-kira jam 1.30tghari, patutla MPH tu da lengang... huhuhuuuu aku gelak dlm hati. pemerhatian mr husband lg teliti nampaknya. nanti kita sambung terasa panjang plak entri ni, tak lalu org nk baca kot. hikhikhikkk nnt kita sambung lg la. konon2 nk review buku2 yg aku da baca tuh.